Glasovati je mogoče samo enkrat na dan, z ene naprave. Vsi podvojeni glasovi bodo avtomatsko izločeni. 

1
1
Bistriški alpinisti

Tomislav Aurednik, Domen Oder in drugi iz Alpinističnega kluba Impol Slovenska Bistrica, ki so bili člani organizacijskega odbora za gradnjo novega Plezalnega centra Slovenska Bistrica. Gradnja 5,2 milijona evrov vrednega plezalnega centra je v lokalnem okolju marsikomu privzdig-nila obrvi, porajala dvome. A plezalni objekt so natanko domislili. Vizijo so predstavili ter z njo prepričali vodstvo občine, ki je finančno podprlo gradnjo skupaj z državo. Z izjemno energijo, predanostjo, vloženim trudom in časom so zasnovali največji in najsodobnejši plezalni center v Sloveniji in širše. Namenjen je tako rekreativcem kot vrhunskim športnim plezalcem ter organizi-rani vadbi otrok in mladine. Omogoča izvedbo tekmovanj na najvišjem nivoju. Plezalni center je Slovensko Bistrico še trdneje postavil na zemljevid mest z odličnim športnim parkom. Po dveh mesecih od odprtja pa tudi že nakazuje, da je programski koncept dobro zastavljen.

2
2
Milan Borko

Danes 76-letni Bistričan je strastni rekreativni tekač. Nad tekom je navdušil tudi številne druge. Leta 2004 je ustanovil in nato deset let vodil Štajersko-koroški pokal, letos je potekal že jubilejno, dvajseto leto. Prav tako je bil ustanovitelj in desetletje soorganizator Bistriškega teka, ki je letos prav tako letos potekal že dvajsetič. Borko je tudi dolgoletni delavec župnijske Karitas Slovenska Bistrica, kar deset let je bil tudi njen predsednik. V lokalnem okolju je nekaj časa deloval tudi v lokalni politični stranki. Aktiven je v domači župniji. Na vprašanje, kaj je v življenju najpomembneje, našteje troje: »Gibanje, hrana in duhovno življenje – vse troje brez pretiravanj, zmerno. In nikdar ni na prvem mestu denar, na prvo mesto moraš vedno postaviti sebe, šele nato družino, službo in vse drugo. Če sam nisi zdrav, ne moreš drugim ničesar dati,« pove Milan Borko.

3
3
Kaja Korošec

Mladi bistriški nogometašici z Zgornje Ložnice je julija 2023 uspel izjemen, največji dosežek v slovenskem ženskem nogometu, saj je prestopila iz Slovenije v slovit francoski klub Paris FC, ki je bil med drugim tudi šestkratni državni prvak Francije. Kaja je v jesenskem delu prvenstva poleg igranja v francoski elitni ligi odigrala tudi 6 tekem UEFA lige prvakov in v tem tekmovanju tudi dosegla en zadetek. V sezoni 2022/23 je osvojila državno prvenstvo in pokalno tekmovanje z ekipo ŽNK Mura Nona. Sicer je Kaja z rosnimi 22 leti že od svojega 15. leta članica slovenskih državnih reprezentanc, v letu 2018 je bila proglašena za Športnico leta v občini Slovenska Bistrica, v letu 2022 pa je bila s strani NZS proglašena za najboljšo nogometašico slovenske ženske lige. Je standardna članica slovenske državne reprezentance, za katero je odigrala 35 tekem in dose-gla tri zadetke. Debi v članski reprezentanci je imela novembra 2017 proti Ferskim otokom, stara komaj 16 let.

4
4
Janko Kovačič

Že trideset let, vse od leta 1993, je predsednik Planinskega društva Poljčane. To je največje druš-tvo v občini, vanj je namreč včlanjenih več kot 530 planink in planincev, od tega polovico mladine. Dva mandata je bil tudi predsednik MDO Podravje, je eden najaktivnejših planinskih vodnikov ter velik ljubitelj narave, posebej hribov. V času njegovega predsedovanja so izpeljali številne akcije, med drugim je bil štirikrat obnovljen Planinski dom na Boču, nazadnje leta 2022, ko so s pomočjo kohezijskih sredstev izpeljali celovito energetsko sanacijo, postavili sončno elektrarno, toplotne črpalke, prenovili fasado, streho, notranjost in okolico doma, zagotovili neoporečno pitno vodo iz lastnega zajetja … Sicer pa letni program društvenih aktivnosti obsega preko 100 različnih aktiv-nosti, kot so izleti, akcije, planinski tabor, planinska šola, naravoslovni dnevi … Njihovi markacisti skrbijo za 12 planinskih poti v skupni dolžini 55 km. Aktivni so na področju varovanja in revitaliza-cije rastišča Velike velikonočnice na Boču, kjer sodelujejo z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljub-ljani in celjsko enoto Zavoda za varstvo narave ... »Seveda pa uspehov ne zagotavlja posame-znik, temveč ekipa številnih prostovoljcev v društvu,« dodaja Kovačič.

5
5
Drago Mahorko

Upokojeni pravnik iz Slovenske Bistrice se je spomladi 2023 pridružil civilni iniciativi ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn in je član tričlanskega odbora, ki jo vodi. S svojo vztrajnostjo in strokovnostjo daje zagon gibanju, ki si prizadeva ohraniti zeleno Pohorje brez vetrnih elektrarn. Angažirani posamezniki, združeni v skupnem cilju ohraniti Pohorje za ljudi, ki živijo na in pod njim, so uspeli opozoriti na nesprejemljivost umeščanja tovrstnih objektov na območja najvrednejše narave, vodnih virov in ohranjene krajine. Njihov glas so slišali lokalni politiki, prav tako pa že tudi v Ljubljani. Mahorko je v lokalnem okolju prepoznavno ime; več desetletij je deloval v Občinski in Območni organizaciji SD, več let je bil član Občinskega sveta Občine Slovenska Bistrica. Aktiven je bil kot član in predsednik sveta KS Impol in v Društvu Vintgar, sedaj pa aktivno deluje kot sekretar Občinskega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica in član Izvršilnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Slovenska Bistrica.

6
6
Mag. Iva Pučnik Ozimič

Dolgoletna ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica se je pred začetkom letošnjega šolskega leta upokojila. Kar 24 let je vodila šolo, vse od njene ustanovitve. Ves ta čas je izražala skrb za dijake, zaposlene in starše, ustvarjala pogoje za nenehno rast in raziskovanje. Ob tem nikoli ni želela izstopati, zmeraj je ostala skromna. Šolo je vodila skozi številne spremembe. V začetku niso imeli niti svojih prostorov, delovali so na petih lokacijah. Že v šestem letu obstoja so se preselili v novo moderno opremljeno stavbo. Začeli so s programom ekonomski tehnik in trgovec, kmalu vpeljali gimnazijski program, za nekaj časa tudi športni oddelek in kasneje še program metalurški tehnik. Med odlikami šole je na prvo mesto postavila kakovosten pouk - osnovno poslanstvo, ki zahteva nenehno posodabljanje. Ob tem pa tudi dobre odnose med dijaki in profesorji, pestro ponudbo dejavnosti ter dobre materialne pogoje za delo. Vse to ji je v letih ravnateljevanja uspevalo vzdrževati in nadgrajevati.

7
7
Milan Sajko

Podjetnik iz Slovenske Bistrice, ustanovitelj turistične agencije Sajko turizem. Februarja 2023 so obeležili 30-letnico delovanja. Danes je to družinsko podjetje, saj poleg ustanovitelja v njem dela tudi njegova žena in starejši brat, prav tako pomagajo sinova in hčerka. Agencija ima svoje prostore na treh lokacijah, tudi v domači Slovenski Bistrici. Po številu organiziranih potovanj in izletov sodi Sajko turizem na seznam vodilnih slovenskih tu-rističnih agencij. Z njimi se letno odpravi na potovanje ali izlet nad 10 tisoč potnikov, še okoli pet tisoč strank preko agencije dopustuje. Potovanja organizirajo v vse evropske države in še v veliko držav na vseh kontinentih sveta. So ekipa izkušenih turističnih zanesenjakov, ki svoje delo gradi na osebnem stiku s strankami. Če je le možno, stranke pripeljejo tudi v domačo Slovensko Bistrico. Za obisk mesta in okolice imajo pripravljenih nekaj konkretnih programov.

8
8
Zdravko Širec

Predani prostovoljec Rdečega križa in krvodajalec iz Kočnega ob Ložnici je 3. junija 2023, ob Dnevu slovenskih krvodajalcev, svojo kri daroval že 170-ič! In kasneje še enkrat. S svojim poslanstvom se je Zdravko Širec vpisal med rekorderje. Kri je začel darovati pri osem-najstih letih in temu ostal zvest kar 47 let. Na krvodajalske akcije se je odzval vsaj štirikrat letno: »Izključno zato, da bi lahko rešil kakšno življenje, komu pomagal pri ozdravitvi … Ker vem, da je kri preprosto potrebna energija za življenje,« je dejal ob svojem zadnjem darovanju krvi in sklenil: »Življenje je zelo pestro in bogato, če se zavedaš, da nisi tukaj samo zase, ampak tudi za sočlo-veka.« V letu 2023 je Zdravko Širec sklenil svojo humano krvodajalsko pot, saj je dopolnil 65 let, kar je tudi zgornja starostna meja za krvodajalca. Je tudi strasten ljubitelj glasbe in zbiralec vinilnih plošč, ki jih ima zavidljivo zbirko.

PRAVILA AKCIJE NAJ OSEBNOST BISTRIŠKIH NOVIC 2023

1. Vsakdo lahko izmed osmerice izbere svojega kandidata-tko, za katerega misli, da je v letu 2023 za domači kraj storil največ. Glasovnica je veljavna le, če je na njej jasno označeno, kateremu kandidatu je glas namenjen (obkrožite).

2. Glasovnice se v uredništvu zbirajo v zaprti skrinjici in jih nihče ne pregleda do konca glasovanja. Zaprta skrinjica se odpre po koncu glasovanja na sedežu podjetja NOVICE, d.o.o., v prisotnosti članov komisije.

3. V akciji bodo upoštevane samo glasovnice, ki bodo prispele na uredništvo Bistriških novic (Bistriške novice, Romihova 77, 2310 Slovenska Bistrica), do 24. januarja 2024 do polnoči. Veljale bodo glasovnice, ki bodo objavljene v Bistriških novicah, ki izidejo decembra 2023 ter januarja 2024.

4. Glasovati je mogoče tudi na portalu osebnost.eu. (in Novice.si), in sicer v času od 14. decembra 2023 do 14. januarja 2024 do polnoči.

5. Naj osebnost bomo razglasili na prireditvi podjetja Novice d.o.o., ki bo konec januarja ali v začetku februarja 2024. ‘Naj osebnost Bistriških novic 2023’ in ‘Naj osebnost za življenjsko delo’ bosta prejela posebno priznanje.

6. V akciji ne smejo sodelovati zaposleni in sodelavci časopisa Bistriške novice in njihovi najožji družinski člani.

7. Za nemoten potek akcije skrbi strokovna komisija, ki jo sestavljata urednica Bistriških novic Bojana Petelinšek in direktorica podjetja NOVICE Slavica Oblak.

8. Člani komisije so zavezani k molčečnosti.

9. Pravila stopijo v veljavo z dnem objave izbrancev v akciji, to je 12. decembra 2023!

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien